Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Cozonac ardelenesc

Ai nevoie de:

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 60 g drojdie
  • 250 g unt proaspat
  • 4 oua
  • un ou pentru uns
  • esenta de rom
  • un praf de sare
  • zahar vanilat sau baton de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • 200 g stafide

    Pentru crema:

    • 300 g nuca coapta si macinata
    • 150 g zahar
    • 1-2 linguri cacao
    • coaja de lamaie
    • esenta de rom

      Cum procedezi:

      1. Se cerne faina, apoi se fierbe laptele in care s-a pus batonul de vanilie, iar cand clocoteste se toarna trei sferturi din el peste faina, oprind-o. Se amesteca apoi cu lingura de lemn pana cand se raceste faina.
      2. Separat, se freaca galbenusurile cu sarea si cu 200 g de zahar pana devin ca o spuma, apoi se rastoarna peste faina oparita. Drojdia se amesteca cu putin lapte caldut si cu cu putina faina si se toarna in aluat. Restul de zahar, de lapte si de faina se adauga treptat in aluat in cantitati mici, impreuna cu esenta de rom si coaja de lamaie. Se framanta timp de 30 de minute, pana cand se incorporeaza tot in aluat, apoi se lasa sa creasca langa o sursa de caldura si se acopera cu un prosop de bucatarie. Se pregatesc tavile, se ung cu unt si se da drumul la cuptor la 120 grade Celsius.
      3. Nucile coapte in prealabil se amesteca cu lapte, o lingura de cacao si zahar, pana se obtine o crema. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in doua si se intind doua foi. Peste prima se presara stafidele inmuiate in rom iar pe cealalta se intinde crema de nuca. Se ruleaza si se asaza in forme. Se ung pe deasupra cu ou si se baga la cuptor. Se lasa 40 de minute, apoi se rastoarna din tava pe un platou si se lasa la racit. Se pudreaza cu zahar.

      Timp de preparare: 60 minute

      Timp de asteptare: 120 minute

      Timp de coacere: 50 minute

      Share and Enjoy:
      • Print
      • PDF
      • Twitter
      • Facebook
      • LinkedIn
      • Google Bookmarks
      • Yahoo! Bookmarks
      • RSS
      Tagged as:

      Leave a Response