Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Cozonac cu mac si rahat

Ai nevoie de:

  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 350 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 1/2 l lapte
  • 60 g drojdie
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 250 g mac
  • 200 g rahat
  • 5 pliculete cu zahar vanilat

Cum procedezi:

1. Faci intai maiaua pentru care sfarami drojdia, o amesteci cu o lingura de apa calduta, adaugi 1 lingurita de zahar, 2-3 lingurite cu faina. Omogenizezi si lasi la cald. Fierbi 5 linguri de lapte in care ai pus zaharul vanilat si cu acesta oparesti 6 linguri de faina. Amesteci foarte bine sa nu aiba cocoloase si dupa ce s-a mai racorit pui compozitia de drojdie si le amesteci pana se fac basici. Aceasta este plamadeala pe care o lasi sa creasca.
2. Freci galbenusurile cu sare, asaugi zaharul si amesteci pana obtii o crema spumoasa. Cerni faina, adaugi plamadeala, galbenusurile, albusurile batute cu spuma si cate putin lapte. Pui treptat si untul topit. Framanti circa 30 de minute dupa care lasi sa creasca.
3. Fierbi macul (rasnit) cu un pic de lapte si, cand s-a racit, ii adaugi rahatul taiat bucatele. Din aluat intinzi o foaie nu mai groasa de 3 cm, intinzi umplutura de mac pe 3/4 din suprafata ei si rulezi. Asezi cozonacii in tavi sa mai creasca o ora, ii ungi cu galbenus si ii dai la copt. Ii lasi sa se raceasca la temperatura camerei ca sa nu se incrunzeasca.

Timp de preparare: 120 de minute

Timp de coacere: 50 de minute

Dificultate: medie

Share and Enjoy:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Yahoo! Bookmarks
  • RSS
Tagged as:

Leave a Response