Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Cozonac moldovenesc

Cine nu isi aduce aminte de cozonacii bunicii din copilarie? Cei care au avut norocul de a avea o bunica in Moldova sunt cu atat mai indreptatiti sa isi doreasca de Sarbatori un cozonac moldovenesc ca la mama acasa.

Cozonac moldovenesc nu este dificil de preparat, dar este laborios. Acest cozonac moldovenesc se serveste in general in familie sau cu prietenii cu fond muzical de colinde sau cu traditionalul ‘Hristos a Inviat’, de la caz la caz.

Reteta cozonac moldovenesc

Reteta cozonac moldovenesc

Ingrediente pentru cozonac moldovenesc:

1. Faina – 1 kg.
2. Galbenusuri – 10
3. Unt – 100 g.
4. Ulei – 150 ml.
5. Zahar – 400 g.
6. Nuci – 400 g.
7. Rom – 2 lingurite
8. Stafide – 200 g.
9. Lapte – jumatate de l.
10. Cacao – 5 linguri (mari)
11. Drojdie de bere

Mod de preparare pentru cozonac moldovenesc:

1.Se macina nucile prin masina dupa care se incalzeste jumatatea de litru de lapte.
2. Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit, apoi, se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte.
3. Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura) si se pune peste amestecul de faina cu lapte; se amesteca si se lasa la dospit.
4. Peste galbenusuri se pune sare dupa care se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta; se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat.
5. Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt; se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca ‘basici’).
6. Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide; se toarna peste amestecul de nuci si cele 2 linguritee rom si se intinde amestecul pe foaia de aluat.
7. Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura; se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului, se unge cu ou apoi se pune apoi tava la cuptor timp de 45 de minute.

Sursa foto: stockfood

Share and Enjoy:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Yahoo! Bookmarks
  • RSS
Tagged as: , , , ,

Leave a Response