Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Cozonac moldovenesc

Ai nevoie de:

  • 1 kg faina
  • 350 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 5 oua pentru aluat
  • un ou pentru uns
  • 200 ml untdelemn
  • 70 g drojdie de bere
  • o fiola esenta de rom
  • un praf de sare
  • 200 g nuca macinata
  • 100 g stafide
  • coaja de lamaie
  • 2-3 pliculete de zahar vanilat

    Cum procedezi:

    1. Inainte cu cateva ore de a prepara aluatul, se cerne faina si se lasa intr-o camera incalzita. Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si se amesteca cu 1-2 linguri de faina, pana se obtine o maia de consistenta unei smantani groase. Drojdia astfel prregatita se acopera si se lasa la dospit.
    2. Intre timp, se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu sare, zahar, rom si zahar vanilat, pana devine o crema spumoasa. Jumatate din albusuri se bat spuma. Crema de galbenusuri se pune peste faina cu laptele caldut si cu albusurile batute si se amesteca bine cu plamadeala crescuta. Se framanta aluatul in timp ce se toarna untdelemnul caldut, putin cate putin, apoi se lasa sa creasca.
    3. Formele se ung cu unt pentru a da cozonacilor o aroma placuta. Se imparte coca in trei parti egale. Se intinde fiecare parte intr-o foaie, peste care se presara nuca amestecata cu zaharul si stafidele si se ruleaza foaia intr-o parte si in cealalta, apoi se pune in tava. La fel se procedeaza si cu celelalte doua foi.
    4. Se ung cozonacii cu galbenus batut bine si se mai lasa cateva minute sa creasca. Apoi se pun la copt 40-50 de minute, se scot din cuptor si se rastoarna pe o planseta. Dupa ce s-au racit, se asaza pe tava si se acopera cu un servet de bucatarie.

    Timp de preparare: 60 minute

    Timp de asteptare: 120 minute

    Timp de coacere: 50 minute

    Share and Enjoy:
    • Print
    • PDF
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Google Bookmarks
    • Yahoo! Bookmarks
    • RSS
    Tagged as:

    Leave a Response