Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Cozonac muntenesc

Ai nevoie de:

Pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 5 oua
  • 4 lingurite zahar
  • 40 g drojdie de bere
  • 200 ml lapte
  • o fiola esenta de rom
  • un praf de sare
  • 2-3 pliculete vanilie
  • coaja rasa de lamaie si de portocala

    Pentru umplutura:

    • 300 g nuci
      300 g unt
      300 g zahar

    Cum procedezi:

    1. Se dizolva drojdia in laptele caldut, se amesteca cu faina si zaharul si se lasa sa creasca 50 de minute. Dupa ce aluatul este crescut, se adauga ouale unul cate unul, sarea, romul, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca bine si se framanta 10 minute pana se dezlipeste coca de pe maini si se mai lasa sa creasca inca 50 de minute.
    2. Intr-un bolm se pune untul si zaharul si se amesteca cu blender-ul sau cu mixer-ul pana se face o crema fina. Nuca se pune cateva minute la cuptor si apoi se macina.
    3. Cat timp aluatul sta la crescut, se pregateste forma de colac. Se unge cu unt si se lasa la temperatura camerei. Pe planseta se presara faina si, dupa ce aluatul a crescut, se intinde o foaie care se unge cu untul frecat cu zaharul. Se presara nucile pe toata foaia si se infasoara, formand un sul care se asaza cu grija in tava. Pentru un cozonac reusit se mai lasa coca sa nau creasca in tava cateva minute, langa o sursa de caldura.
    4. Dupa ce a crescut se unge cu ou batut si se introduce taba in cuptor.
    5. Se lasa 40-50 minute, la foc potrivit. Se serveste cald sau dupa ce s-a racit, in functie de preferinte.

    Timp de preparare: 60 minute

    Timp de asteptare: 120 minute

    Timp de coacere: 50 minute

    Share and Enjoy:
    • Print
    • PDF
    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Google Bookmarks
    • Yahoo! Bookmarks
    • RSS
    Tagged as:

    Leave a Response