Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Cozonac

Va oferim o reteta de cozonac, simplu bun si gustos, buna pentru sarbatorile ce vor veni. Aceasta reteta de cozonac poate fi de baza pentru alte retete de cozonac, in functie de umplutura. Putem face cozonac cu mac, cu nuca, cu rahat, etc.

Reteta cozonac

Reteta cozonac

Ingrediente pentru cozonac:

1. Faina – 1 kg.
2. Galbenusuri – 7
3. Albusuri – 4
4. Zahar – 300 g.
5. Unt – 250 g.
6. Ulei – 2 linguri
7. Lapte – jumatate de l.
8. Rom – o lingurita
9. Drojdie – 50 g.
10. Sare – o lingurita
11. Vanilie

Mod de preparare pentru cozonac:

1. Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita cu zahar.
2. Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit putin, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari.
3. Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
4. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul, turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa.
5. Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, tinuta la cald, se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
6. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, untul topit putin cate putin. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut.
7. Se aduna aluatul in covata, se acopera cu un prosop curat, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore.
8. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se intind pe masa de aluat, se impletesc si se pun in forme unse cu unt. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou.
10. Se pun in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit cam o ora. Cand sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.

Sursa foto: stockfood

Share and Enjoy:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Yahoo! Bookmarks
  • RSS
Tagged as: , , , ,

Leave a Response