Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Istoria ceaiului

In Japonia, ceaiului ii era dedicata o ceremonie speciala: ‘Cha-no-yu’, care necesita cativa ani de antrenament si practica pentru a fi realizata in modul cel mai perfect, politicos si plin de gratie.

tea.JPG

tea-2.JPG

Istoria ceaiului incepe in antichitate, in China, in urma cu mai bine de 5000 de ani. Legenda spune ca Shen Nung, un imparat din acea vreme, vizita o regiune indepartata a regatului sau; in aceste vizite el tinea neaparat ca apa pe care o bea sa fie fiarta, din precautii igienice. Intr-o zi de vara. In timp ce facea un popas in natura, servitorii lui au pus apa la fiert pentru imparat; in timp ce apa fierbea, niste frunze uscate au cazut in vas iar apa a primit o culoare maronie. Curios, imparatul a dorit sa guste lichidul rezultat, care s-a intamplat sa ii placa foarte mult. In acest fel, spune legenda, a fost descoperit ceaiul.

Consumul de ceai s-a imprastiat in cultura chinezeasca la toate nivelurile societatii. In anul 800 e.n., Lu Yu a scris prima carte dedicate acestei bauturi, Cha Ching. El ramasese orfan de mic si fusese crescut de calugarii buddisti intr-o manastire chinezeasca.

Primele seminte de ceai au fost aduse in Japonia de preotul buddist Yeisei, care apreciase valoarea ceaiului in timpul meditatiei. Din acest motiv, el este cunoscut ca ‘Parintele Ceaiului’ in Japonia. Ceaiul a primit curand sustinere din partea imparatului si a devenit cunoscut peste tot in Japonia.

In Japonia, ceaiului ii era dedicata o ceremonie speciala : ‘Cha-no-yu’, care necesita cativa ani de antrenament si practica pentru a fi realizata in modul cel mai perfect, politicos si plin de gratie.

Ceremonia ceaiului insemna o forma de exprimare a puritatii, aproape o arta. In curand au fost construite ‘case ale ceaiului’, cu o arhitectura speciala, caracterizata de simplitate. In timp, ceremonia si-a pierdut din insemnatatea initiala Zen si a devenit mai accesibila maselor.

Share and Enjoy:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Yahoo! Bookmarks
  • RSS
Tagged as:

Leave a Response