Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Pasca cu branza

Pasca cu branza, cu siguranta este regina neincoronata a sarbatorilor de Paste. Pasca este asteptata de toata lumea pana la sfarsit si toata lumea se inclina in fata ei. Ca asemanarea sa fie si mai mare ea are un aspect auriu si vine cu o coronita de aluat invaluita in mirosuri ametitoare.

Pasca cu branza se face odata pe an de Paste si vine sa incoroneze masa de Paste prin bunatatea ei. De aceea prepararea ei trebuie facuta cu atentie si dragoste, pentru ca din pasca cu branza se va impartasi toata familia. Amestecul de branza, cozonacul delicios si mirosul imbietor fac din pasca cu branza una din traditiile culinare cele mai placute.

Reteta pasca cu branza

Reteta pasca cu branza

Ingrediente pentru pasca cu branza:

Pentru aluat

1. Faina – 500 g.
2. Zahar – 125 g.
3. Unt – 50 g.
4. Ulei – 2 linguri
5. Lapte – 250 ml.
6. Oua – 3
7. Rom – o lingura
8. Esenta de vanilie
9. Drojdie 25 g.
10. Sare

Pentru umplutura

1. Branza de vaci – 1 kg.
2. Zahar (pudra) – 200 g.
3. Unt – 50 g.
4. Zahar (vanilat) – 2 pachetele
5. Oua – 5
6. Smantana – 3 linguri
7. Rom – o lingura
8. Esenta de rom
9. Stafide – 100 g.
10. Gris – o lingura
11. Faina – o lingura
12. Lamaie – coaja rasa de la o lamaie
13. Sare – o lingurita

Mod de preparare pentru pasca cu branza:

1. Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut si putin zahar. Se oparesc 3-4 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand sa nu faca cocolosi. Dupa ce s-a racorit se amesteca cu drojdia (daca este instant cu atat mai bine), se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca.
2. Se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi cu zaharul, pana devine ca o crema spumoasa.
3. Cand drojdia cu faina au crescut se toarna peste restul de faina si se amesteca adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.
4. Se framanta cel putin jumate de ora, aducand aluatul de pe margini in centru si adaugandu-se treptat uleiul, romul, untul topit cald, iar daca aluatul este prea tare se mai adauga putin lapte caldut.
5. Se aduna aluatul in covata, se presara cu faina, se acopera cu un servet, se aseaza la cald, departe de usa sau fereastra si se lasa sa creasca cam 1 ora.
6. Cand a crescut aluatul se imparte odata in 2 jumatati si o jumatate in 3 bucati.
7. Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de cca 0,5 cm grosime, de marimea formei rotunde in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fundul acesteia.
8. Din 2 bucati de aluat din cea de a doua jumatate, se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, care se impletesc si se aseaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca.
9. Din bucata de aluat ramasa, se fac patru suluri mici, care se impletesc doua cate doua si se pun pe deasupra umpluturii cu branza, in forma de cruce.
10. Pentru umplutura se freaca branza cu untul, galbenusurile, putina sare, zaharul vanilat, coaja de lamaie, grisul, faina, smantana, untul, o parte din stafide, albusurile spuma, apoi se toarna peste aluat si se presara cu restul de stafide.
11. Se unge cu ou si se da la cuptor la foc potrivit cam 1 ora;
12. Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma cand s-a racit.

Sursa foto: stockfood

Share and Enjoy:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Yahoo! Bookmarks
  • RSS
Tagged as: , , , ,

Leave a Response