Sfaturi utile

… ca la mama acasă!!!

Placinta cu branza si stafide

Aceasta reteta de placinta cu branza si stafide este cea mai cunoscuta, pe care o faceam si inainte si dupa 1989. Si asta pentru ca placinta cu branza si stafide este usor si rapid de facut. Daca folosim foi de placinte, este si mai usor, iar placinta cu branza si stafide va iesi oricum foarte buna.

Reteta placinta cu branza si stafide

Reteta placinta cu branza si stafide

Ingrediente pentru placinta cu branza si stafide:

Pentru aluat

1. Faina – 600 g.
2. Ulei – 2 linguri
3. Otet – o lingura
4. Apa (calda) – un pahar
5. Oua – 1
6. Sare – jumatate de lingurita
7. Unt (pentru foi) – 200 g.

Pentru umplutura

1. Branza (de vaci) – 500 g.
2. Oua – 3
3. Stafide – 50 g.
4. Gris – 4 lingurite
5. Lapte – un pahar
6. Lamaie – coaja de la o lamaie
7. Sare

Mod de preparare pentru placinta cu branza si stafide:

Pentru aluat

1. Se pune faina intr-un castron si se face la mijloc o adancitura in care se toarna ulei, otet, apa, oua si sare. Se aduce faina cate putin spre mijloc cu varful unei linguri de lemn pana se formeaza aluatul.
2. Apoi se trece coca pe scandura de aluat presarata cu faina si se framanta cu mana, batand bine aluatul de masa.
3. Cand este gata (coca taiata cu un cutit face basicute), se imparte in 10 bucati egale, se unge fiecare bucata cu putin ulei, se aseaza pe o scandura presarata cu faina si se acopera toate cu o cratita mare, incalzita. Se lasa sa se odihneasca 30 minute.
4. Se ia apoi fiecare bucata de aluat si se intinde intai cu sucitorul, apoi din maini pe tava bine unsa, sa iasa o foaie subtire, cu grija sa nu se rupa, iar marginile foii sa cada peste peretii tavii.
5. Se stropeste bine cu unt si se intinde la fel a doua foaie. Se intind astfel 5 foi, unse bine cu unt, apoi se pune umplutura pe toata suprafata, iar peste umplutura se intind celelalte 5 foi.
6. Se unge cu unt ultima foaie, se apasa pe marginile tavii cu degetul ca sa nu se lipeasca foile si se taie partea care atirna peste peretii tavii. Se
coace la foc iute 1 ora.

Pentru umplutura

1. Se trece branza de vaca prin sita, se amesteca cu ouale, zaharul pisat cu vanilie, stafidele curatate, coaja de lamiie, putin gris fiert in lapte si racit, sare.

Sursa foto: stockfood

Share and Enjoy:
  • Print
  • PDF
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • Yahoo! Bookmarks
  • RSS
Tagged as: , , , , ,

Leave a Response